Futbolda Güçlü Tesis Yapılanması

Share

Türk Futbolunda Güçlü Tesis Yapılanması

Türk futbolu son yıllarda düşüş içinde olsada, kendisini geliştirmeye açık futbolcuların olduğu her kesim tarafının malumu. Burada asıl sorulması gereken; “Genç futbolcuların yeteri kadar gelişmesi için yeterli tesise ve kurum içi yapılanmaya sahip miyiz?”.

Türk futbolundaki her kurumun ciddi anlamda altyapısına ayırdığı kaynaklar sınırlı. Örnek kulüp olarak tek gösterebildiğimiz Altınordu olsada, niye daha farklı kulüplerin tesisleşmesi ve yapılanması yetersiz kalıyor. Bu tarz tartışma konuları türk futbol medyasının her zaman konuştuğu konular ama çözüm üretecek kurumlar maalesef hala bu konularda tam anlamıyla aktif değiller.

Türkiye’deki Büyük Kulüplerin Tesis Yapıları İncelenmesi

Bu başlık altında Türkiye’deki büyük kulüplerin, yani Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın tesisleşmesini inceledik ve altyapı bazlı kaç tesisi olduğunu ortaya çıkarttık.

1) Fenerbahçe:

– Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri; 2 çim saha, 2 antrenman sahası.

– Fenerbahçe Fikirtepe Tesisleri; 1 suni çim sahası, 2 antrenman sahası.

– Fenerbahçe Serkan Acar Resort & Sports Topuk Yaylası; 1 çim saha, 2 antrenman sahası

Toplam olarak çalışma sahası olarak antrenman bazlı maç yapılabilecek 4 saha ve antrenman alanı olarak 6 saha mevcuttur. Konum açısından hepsi farklı arazilerde yer almakla birlikte. Futbol altyapılarının hepsi Dereağzı Lefter Küçükandonyadis tesislerinde yer almaktadır.

2) Galatasaray:

– Florya Metin Oktay Tesisleri; 2 çim saha, 2 suni çim, 3 antrenman sahası.

Galatasaray tesisleşmesi tek bir yerde konuşlandırmış ve futbol altyapı takımları, A takım ile birlikte çalışmaktadır.

3) Beşiktaş:

– Hakkı Yeten Futbol Altyapı Tesisleri; 1 çim saha ve 1 antrenman sahası.

Beşiktaş kulübü futbol altyapı takımlarını Fulya’da kurduğu altyapı tesislerinde iki sahada eğitim vermektedir.

Sonuç olarak Türkiye’nin 3 büyük kulübü olarak adlandırdığımız köklü kulüplerin tesisleşmeleri birbirinden bağımsız ve eksikleri olan bir tesisleşme üzerine kurulu olduğunu görmekteyiz.

Peki bunların dışında Altınordu’nun altyapı tesisleşmesine göz gezdirdiğimizde:

Altınordu:

– Sait Altınordu Tesisleri; 11 antrenman sahası. Bu tesis U5-U11 arasındaki altyapı futbolcuları için düzenlenmiş bir yerdir.

– İsmet Orhunbilge Tesisleri; 7 adet saha bulunmaktadır. A takım ve futbol etkinlikleri için geliştirilmiş bir tesistir.

– Beytullah Baliç Tesisleri; 1 çim saha olan ve kamp için kullanılan bir tesistir.

– Metin Oktay Tesisleri; 2 doğal çim, 3 suni ve 1 hibrit çim, 2 antrenman sahası.

Türk Futbolundaki Tesis Yapılanmasının Değerlendirilmesi

Türkiye’nin 3 büyük kulübüne baktığımızda kendilerinden bağımsız bir tesis yapılaşması olduğunu görmekteyiz. Galatasaray’ın altyapı ve A takım için tek bir tesiste yapılanması, kulüp için yararlı bir durumdur. Bunu Fenerbahçe ve Beşiktaş için söyleyememekle birlikte. Pilot kulübümüz olan Altınordu ise 1.ligde olmasına rağmen en doğru tesisleşmeyi yapabilen bir kulüp olduğu herkesin malumu. Peki, neden sadece Altınordu? Bunu senelerdir, bir çok futbol medyasında soran kişiler ve toplumun futbola yakın olan kesimi sormuş, tartışmıştır.

Bunların sebeplerini sıralamak istersek;

– Marka değerini yıldız futbolcu ile yükselteceğini sanan yöneticilerin olması.

– Kulübün kültürüyle doğru orantılı bir altyapı sistemi kurulmaması.

– Yabancı futbolcularda çözümü aramak.

– Doğru kadro mühendisi yapacak sistemin ve yetkin kişilerin kulüp içinde görev alamaması.

– Kulüp içi yapılaşmayı doğru yönlendirememeleri.

– Scout ve playbook sisteminin doğru yönetilememesi.

– Menajer üzerine kurulu bir sistemin olması.

– Komisyoncuların önünün kesilememesi.

Gibi bir çok sebep sayabiliriz. Kulübün kazançlarını maaesef kulübe yatıramayan ve yukarıda saydığımız sebepten ötürü kulüplerimizin bu konuda eksik kalmasına da sebep olmuştur.

Türk Futbolunda Güçlü Tesisleşme Nasıl Gerçekleşir?

Aslında, Türk futbolu için hiç tesisleşme yok demek yanlış olur. Doğrudur veya yanlıştır orası size kalsın ama devletin belli takımlar için yaptırdığı statlar bunun bir başlangıcı niteliğinde. Ama, asıl yatırım altyapıda olmalı. Futbol takımların doğru planlama ve sistemli çalışma ile kendileri için tesisleşme yatırımları yapmaları gerekmektedir. Ama, buna teşvik edici kararların alınması diğer önemli bir konudur. Örneğin; yabancı sınırı getirilmesi Türk futbolunu güçlendirmez ve tesisleşmeye de destek vermez. Aynı zamanda limitlerin uygulanması asla ve asla Türk futboluna olumlu yansımaz. Ama, tesisleşme üzerine bonuslar ve havuz sisteminden pay verilerek uygulanması en doğru karardı. Ama, TFF bunu maalesef uygulayamadı veya uygulamak istemedi. Aslında olması gerekenler aşağıdan yukarı sıralanmalı.

– İlçesel ligler kurulmalı. Bir öğrenci grubu bu liglerde futbol oynamalı. Maksat futbola teşvik edici olmak ve bu liglerde kulüp scoutlarının yetenek keşfine çıkabilmesi. (İspanya Örneği)

– Elit ve Gelişim ligi değil. Altyapı ligleri için Süperlig, 1.lig, 2.lig gibi daha sistemli ve profesyonel ligler kurulmalı. (İngiltere örneği)

– Yabancı sınırı kaldırılmalı ve altyapı içinden A takıma çıkartılan her futbolcu için bonus ödülü kulüplere ödenmeli sene sonunda havuz sisteminde ise belli bir ödül parası verilmeli.

Birçok seçenek göz önünde bulundurulsada yukarıdaki maddeler hızlı reaksiyon almak için ilk adımlar olmalı.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir