Türk Futbolunda Doğru Kadro Mühendisliği

Share

Her Futbol Kulübünün Önem Vermesi Gereken Unsur; Kadro Mühendisliği’dir. Maalesef, Günümüzde Birçok Futbol Kulübü Doğru Kadro Mühendisliği Yapamamakta. Haydi Başlayalım Analize…

Dünya futbolu günden güne evrim geçirmekte ve gelişmekte. Bu yüzden, kulüpler her sene kadrolarını gelecek için yapılandıracak adımlar atıyorlar. Tabiki burada transfer politikalarını da kadro yapılanmasına göre düzenliyorlar. Bu yazıda, kadro mühendisliği nedir? veya tekniklerine girme isteğim yok. Ama biz bu yazıda Türk futbolundaki doğru kadro mühendisliğini analiz edeceğim. Öncelikle, bu sezonu yani 19/20 sezonunu baz alarak belli bir takımın kadrosunu da yorumlamaya çalışacağım.

Kadro Mühendisliği Nereden Başlar?

Türkiye’de net bir şekilde takımların doğru kadro mühendisliği yapması için gerekli bir personeli olduğu kanatinde değilim. Bazı istisnai takımlar haricinde, diğer takımlar teknik direktör üzerinden transfer politikalarını yürütmektedir. Tabi, son bir kaç senedir bu konuda departman oluşturan takımlar mevcut, bu sayede takımlarda sürekli performans artışları gözlemlenmektedir. Ama, yinede geliştirilmesi gereken yönleri mevcut. Başlığa, uygun gideceksek. Bir kulüp hiyerarşisi ve ekiplerin doğru yerleştirilmesi, kadro mühendisliğinin en önemli adımlarından biridir.

Bir kulüp yapılanması üzerinden devam edersek, bir örneklem yaparak aşağıdaki şema gibi olması gerektiği düşüncesindeyim;

football-club-organizational-chart

Şema tamamen kendi çizimim ve basit bir çizimdir. Bu şemada asıl göstermek istediğim, bir kulübün kadro yapılanmasının sadece teknik direktör veya sportif direktör üzerinden yapılması doğru olmadığını göstermek adına düzenlenmiştir. Bir kulüp doğru bir kadro yapılanması için, teknik direktör ve sportif direktör’ün dışında, ama sportif direktöre bağlı bir analiz ve scout ekibi olması gerekmektedir. Bu ekipler psikologlar ile birlikte çalışmalıdır. Bir playbook sistemi kurulup, her sezon scout ekibin ve analiz ekibinin girdiği online sistem raporları ile oluşturulan bir otomatik  A takım kadrosuyla, sportif direktöre ve teknik direktöre sunulmalıdır. Burada, ekip hiyerarşik tabloda teknik ekipten ayrı gözükmesi aslında, bağımsız ve özgür çalışması adınadır. Ama, görünmez hiyerarşi dediğimiz konuma saygı duymalıdır. Çünkü, teknik direktöre rapor sunmadan önce sezon boyunca teknik direktörün A takım için ne tarz futbolcular istediğini ondan başka kimse bilemez. Hangi bölgeye, nasıl bir futbolcu tarzı istediğini ondan başkası bilemez. Ama, burada analiz ekibi sadece teknik direktörün istediğini değil, o mevkide farklı rolde oynatabilecek bir çok futbolcu bulma görevindedir. Aynı zamanda, geleceği oluşturacak kadro için başka mevkilerdeki futbolcuların alternatiflerinide sunma yetkisi ve sorumluluğuda olmak zorundadır. Bu sayede her sene sistemin raporlanmasıyla kadronun asıl ihtiyacı olan bölgelere teknik direktörün zamanını çalmaksızın, nokta transferleri yapabileceklerdir. Bu yüzden hiyerarşik yapının bu şekilde olması gerektiği kannatindeyim ve bu sebeple, doğru kadro mühendisliği, doğru analiz ve scout ekibi kurarak, bu departmanı doğru yere konuşlandırarak, özgür ve bağımsız şekilde çalışmalarını sağlamak gerekir. Burada denetleme mekanizmasıda, teknik direktör ve sportif direktör olacaktır.

Kadro Mühendisliği Yapılırken Ana Başlıklar Nelerdir?

Bir kadro’yu oluştururken, burada düşünülmesi gereken belli ana başlıklar mevcuttur. Burada, önemsenmesi ve konuşulması gereken durum, kulüpte olan teknik direktör ile birlikte ortak çalışma kaçınılmazdır. Peki bu ana başlıklar nelerdir?

– Teknik direktörün oynatmak istediği futbol; Top hakimiyeti, Gegenpress, Kontra Atak, Kanat Oyunu vb.

– Teknik direktörün oynatacağı taktik; 4-4-2, 3-5-2- Teknik direktörün takip ettiği veya istediği futbolcular listesi.- Mevcut kadro futbolcuların, istenin taktiğe ve oyun anlayışına uygun olup olmadığı analizi.

– Altyapı futbolcularından, A takım seviyesinde oynayabilecek ve istenilen taktiğe ve oyun anlayışına uygun olup, olmadığı analizi.

– Transfer bütçesi.

– Kadroda yer açabilmek için gözden çıkarılacak futbolcular.

Yukarıda yazılan konular bir kadro planlamasında oluşturulması gereken ana başlıklardır.

19/20 Sezonunda Süperlig’de Seçtiğim Takımın Kadro Yapısı Analizi;

Öncelikle Galatasaray, birkaç sezon boyunca büyük 3’ün en etkin kadro yapısını oluşturan kulüp. Yeni ve avantajlı mali durumundan dolayı ligin en iyi takımının Başakşehir’de olduğunu söyleyebiliriz. Trabzonspor ise etkin bir kadroya sahip olduğu ancak bir zaafı olduğu görüşünde. Araştırma pozisyonunda elbette inceleyeceğim takım büyük 3’lerden biri olmayacak. Çünkü Anadolu kulüplerinin kadro yapısında daha özgür hareket edebileceklerini düşündüğüm için değerlendireceğim kulüp oradan olacak. Yorum yapacağım takım Alanyaspor.

Alanyaspor 19/20 Sezonu Personel Değerlendirmesi;

Alanyaspor’un 19/20 sezon kadrosu aşağıdaki tabloda verildiği gibi. Alanyaspor, 2019 yaz transfer döneminde Merih Demiral ve Lucas’ı satarak güçlü bir bütçe oluşturmuş olsa da çok sayıda serbest futbolcunun olduğu unutulmamalıdır. Verimlilik elde edemeyen ancak kazanç sağlayan futbolcular diyebiliriz. Ancak bu yıl yaptığı transferlerden doğru politika ile yararlanabildiğini tablodan görebiliyoruz. Tablonun kaynağı transfermrkt’dir.

alanyaspor-19-20-kadrosu

Alanyaspor’un kadrosunu incelerken, bu seneki kadronun savunma kademesinde yeterli derecede görev alabilecek futbolcuların olduğunu görmekteyiz. Hatta, orta saha bölgesinde de bunu görebiliyoruz. Ama, kanat futbolcularına baktığımızda, özellikle sol kanatta eksiklik olduğu görülmektedir. Belki forvet hattından bir iki futbolcu orada oynayabiliyor veya sağ kanat futbolcularından birkaçı da ters kanatta oynabiliyor olsada ekstra bir sol kanat belki altyapıdan şans verilebilirdi. Ama kadro yapısına ve transfer politikasına baktığımızda doğru bir çalışma olduğunu görebiliyoruz. Buradaki hedef elde olan futbolculardan verim alıp, değerlerini arttırmak olmalı ki, Bakasetas bu konuda doğru örnek. Çünkü yaş ortalaması yüksek ve seneye gidecek futbolcuların yerini, dolduracak futbolcuların olması önemli. Alanyaspor, bazı futbolcuların performans düşüşünden dolayı puan kaybettiği düşüncesindeyim. Bunu tekrar sağlarsa verim alıp seneye bir kaç genç ve potansiyelli takviyeyle yine üst sıralarda olacağı düşüncesindeyim.

Peki kadro yapısının haricinde uyguladığı taktik bakımından sezon başı 4-4-2 formasyonu ile sahaya çıkarken, Ama aralık ayı itibariyle 4-2-3-1 dizilişini maçlarda benimsemeye başladığını görüyoruz. Özellikle son maç formasyonuna bakacak olursak.

alanyaspor-son-mac-formasyonu

Formasyon üzerinde son sezon transfer olan futbolcuların etkin kullanıldığını söyleyebiliriz. Sezon boyunca kadro yeni transferler üzerine şekillendirilmiş olduğunu düşünüyorum. Katkı alındığını ve bu katkı sonucu sıralamada bu durumdalar. Kullanılan futbolculara baktığımızda orta sahada baskı kurulması hedeflenip hızlı kontra ile gol bulmaya çalışıldığı görülebilir ki, Alanyaspor orta sahada güçlü pres yapabilen bir takım. Bunu sezon boyuncada gösterdiler. Buda orta saha futbolcularının pres ve baskı ağırlıklı oyuncular olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak, Alanyaspor üst sıraları zorlayacak bir futbol takımı kadrosu kurduğunu, ama seneye bir kaç etkili transfer ile güçlü bir kadro kurma avantajını elinde bulundurduğunu belirtmek isterim.

Türkiye Süper Lig’de Yönetmek İsteyeceğim Kadro;

Öncelikle, taktiğim son zamanda oynadığım ve inatla devam ettiğim; 3 – 4 – 1 – 2 olur. Topa hakim olan ama hızlı kontralar veya çizili oyunlar üzerine bir futbol anlayışı oluşturmaya çalışırdım. Kadrom ise;

scout-tuncalp-lineup-ilk-11

Tabi yedeklerde olacaktır. Ama sabit ilk 11’im bu şekilde olmasını isterdim.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir